Interview met Hans Kazàn

Hans Kazàn: humor hoort erbij

Goochelaar Hans Kazàn en zijn zoon Steven treden op donderdag 3 januari bij ons op. In de schouwburgzaal van Theothorne brengen ze de show ‘De goochelaar en de gek’. We maakten graag gebruik van de gelegenheid om Hans Kazàn te interviewen. Hierbij het resultaat.

Waar komt de titel van het programma, ‘De goochelaar en de gek’, vandaan?

,,Zoals je weet doe ik dit programma samen met mijn zoon Steven. Hij is altijd al een beetje gek geweest. Ik bedoel: heel grappig. Hij heeft, zoals ze dat noemen, de lach aan zijn kont. We combineren in dit programma magie met humor. Het ene moment is het publiek verbaasd over een truc, het andere moment wordt er hard gelachen.”

U zit al ruim 45 jaar in het vak. Hoe staat het met uw creativiteit?

,,Die creativiteit heb ik gelukkig nog. Nieuwe trucs zijn meestal een combinatie van bestaande elementen. Vergelijk het maar met het schrijven van liedjes. Er worden steeds weer nieuwe liedjes gemaakt van bestaande noten en ritmes. Zo is het ook met goocheltrucs. De creativiteit zit ’m ook in de aankleding en de presentatie van mijn shows. Mede door de inbreng van mijn kinderen, die ook in de showbusiness zitten, heb ik mijn presentatie gemoderniseerd. En in de loop der jaren is humor een steeds grotere rol gaan spelen.”

Betrekt u de zaal bij de show?

,,Zeker. Het programma is interactief. Het publiek in de zaal doet mee en af en toe vraag ik iemand op het podium, bijvoorbeeld om mee te doen aan een telepathisch experiment. Maar mensen hoeven niet bang te zijn dat ik ze voor gek zet. Dat doe ik niet.”

Humor speelt een belangrijke rol in deze show.

,,Absoluut! In de loop der jaren is humor een steeds grotere rol gaan spelen. Het gaat niet alleen om trucs. De verhalen eromheen zijn ook belangrijk. ‘Stand-up magic’ zou je deze show kunnen noemen. Voor de humor in deze show is vooral Steven verantwoordelijk. Hij is er een meester in om mijn verhaal op een hilarische manier te onderbreken. Hij is de ster van het programma.”

Kunt u alvast een tipje van de sluier oplichten?

,,Nee, dat is erg lastig. Het is een kijkspel. Dat laat zich moeilijk beschrijven. Je moet echt komen kijken. Ik kan al wel beloven dat het publiek heel blij en vrolijk de deur uit gaat. We gaan ons best doen in Dieren.”